شاید تا به حال از شما درخواست شده باشد که در فرم آنلاینی اطلاعاتی را وارد کنید، این فرمهای آنلاین که ممکن است توسط شرکتها، سازمانها، مراکز مختلف و افراد حقیقی تهیه شوند یک شیوه نوین جمع آوری اطلاعات میباشد که به تازگی در فضای مجازی و اینترنت دیده میشوند. به منظور تولید فرم آنلاین نیاز به وبسایت، دانش برنامه نویسی و داشتن زیرساخت های سختافزاری و نرمافزاری متفاوتی میباشد که تهیه آن ها تنها برای ساخت یک فرم آنلاین بسیار هزینهبر است و اکثریت افراد و سازمانها که به این فرمها نیاز دارند به چنین امکاناتی دسترسی ندارند. به همین منظور شاهد ظهور پلتفورمهایی تحت عنوان فرمساز آنلاین هستیم که توسط شرکتهای فناوری تهیه شده اند تا کاربران بدون نیاز به تهیه و خرید زیرساخت مورد نیاز، بتوانند به راحتی و گاهی با پرداخت هزینه، فرمهای آنلاین خود را طراحی و انتشار دهند.
برخی از شرکتهای فرمساز ترجیح میدهند که از بستر ابری (Cloud) استفاده کنند که باعث میشود مقیاس پذیری را برای فرمهای آنلاین تضمین کنند. در این مقاله به شرکتها و محصولاتی میپردازیم که فرمسازهای آنلاین خود را بصورت رایگان در اختیار عموم کاربران قرار دادهاند از جمله این شرکتها عبارتند از:
در ادامه به معرفی هر یک از این فرمساز ها خواهیم پرداخت.
TForms.ir
تی فرمز یا تکاران فرمساز یک فرمساز آنلاین و رایگان است که توسط تکاران (شرکت انتخاب پردازان نوین صنعت پارس) ارائه میشود. این فرمساز به صورت کامل از زبان فارسی پشتیبانی میکند چراکه توسط یک شرکت داخل ایران پشتیبانی میشود. از جمله مزایای این فرمساز که آن را نسبت به سایر فرمسازها متمایز کرده است این است که تعداد افراد شرکت کننده در فرمهای تیفرمز محدود نشده است و شما میتوانید با هر تعداد شرکتکننده، فرم خود را ایجاد و میزبانی کنید، همچنین برخلاف دیگر فرمسازها، تیفرمز محدودیت تعداد پرسشهای مطرح شده در یک فرم را نیز ندارد.
مزایا و قابلیتها
- پشتیبانی کامل از زبان فارسی و فونت فارسی
- کاملا رایگان
- ایجاد خروجی اکسل
- اعتبارسنجی کاربران براساس شمارهتلفن با ارسال پیامک کد تایید فارسی
- پشتیبانی از زبانهای انگلیسی، فارسی، عربی، اسپانیایی و چینی
- امکان تنظیم زمان شروع و زمان پایان دریافت پاسخ
- امکان شخصیسازی طرح پوسته و رنگ فرم
- امکان ایجاد لینک کوتاه و ارسال آن
معایب
- عدم امکان آپلود فایل
- بدون امکان فرم عمومی (کاربران حتما باید به حساب کاربری خود وارد شوند.)
- فاقد امکانات تکمیلی برای برگزاری امتحانات و کوییزهای امتیازی
مشاهده و ساختفرم در فرمساز تیفرمز
همچنین، تی فرمز یک اشتراک ویژه را نیز برای کاربردهای سازمانی تهیه کرده است که به کاربرانی که این بسته را خریداری کنند، یکسری امکانات جالب و پیشرفته میدهد.
Google Forms
گوگل فرمز یا Google Forms یک ابزار آنلاین فرمساز دیگر است که توسط شرکت گوگل ارائه شده است. این فرمساز یکی از پر استفادهترین ابزارها برای ساخت فرمهای آنلاین میباشد. اطلاعات فرمهای ایجاد شده در گوگل فرمز در بستر Google Drive شما ذخیره خواهد شد و شما میتوانید اطلاعات ورودی را نیز بصورت یک صفحه گسترده (Spreadsheet) مشاهده کنید. در گوگل فرمز داخل هر فرم تنها میتوانید حداکثر ۲۰۰۰ سوال را مطرح کنید و بر اساس محدودیتهای Spreadsheet آن که تنها امکان افزودن 5 میلیون سلول را دارد، ممکن است در پاسخهای دریافتی نیز محدودیتهایی داشته باشید. به عنوان مثال اگر یک فرم شما ۲۰ سوال داشته باشد تنها میتوانید ۲۵۰ هزار پاسخ را از کاربران خود دریافت کنید.
مزایا و قابلیتها
- رایگان
- ایجاد خروجی اکسل
- امکان اعتبارسنجی کاربران از طریق حساب گوگل (ایمیل)
- پشتیبانی از امکان آپلود فایل (دارای محدودیت تقریبا ۱۵ گیگابایت در کل)
- امکان تنظیم زمان شروع و زمان پایان دریافت پاسخ
- امکان شخصیسازی طرح پوسته و رنگ فرم
- امکان استفاده از فرم به عنوان کوییز یا امتحان
معایب
- عدم داشتن فونت فارسی
- فرایند اعتبارسنجی برای کاربرانی که لاگین نیستند کمی دشوار است
- حداکثر مقادیر ورودی متنی ۵۰۰ کیلوبایت، تصویری ۲ مگابایت و صفحات گسترده حدود ۲۵۶ صفحه
- دارای حداکثر تعداد سوال و حداکثر تعداد پاسخ دریافتی
مشاهده و ساختفرم در فرمساز گوگل فرمز
Microsoft Forms
فرمساز مایکروسافت یا Microsoft Forms که قبلا با عنوان Office 365 Forms شناخته میشد یکی از محصولات شرکت مایکروسافت است که امکان ایجاد فرمهای آنلاین را برای کاربران فراهم کرده است. این پلتفورم از اعضای خانواده Office 365 محسوب میشود. اطلاعات ورودی فرمها در Microsoft Excel شما ذخیره میشوند و میتوانید بصورت آنلاین به این اطلاعات دسترسی داشته باشید. این پلتفورم تنها ۸ سال است که منتشر شده است ولی به نظر میرسد مردم کشورهای مختلف استفاده از Google Forms را به Microsoft Forms ترجیح میدهند. همچنین حملات فیشینگ (Phishing) مختلفی از طریق این فرمها در گذشته انجام شده بوده است که در آن کاربران با جعل فرمهای شرکتهای معتبر اقدام به جمعآوری اطلاعات و گذرواژه های کاربران در سطح وب میکردند ولی در سال ۲۰۲۱، مایکروسافت توسط الگوریتمی شروع به شناسایی خودکار این حملات کرد و همچنین در پایین صفحه فرمها نوشته است که از وارد کردن اطلاعات حساس و یا گذرواژه های خود در فرمها خودداری نمایید.
مزایا و قابلیتها
- رایگان
- ایجاد خروجی اکسل
- اعتبارسنجی کاربران براساس حساب مایکروسافت
- امکان تنظیم زمان شروع و زمان پایان دریافت پاسخ
- امکان شخصیسازی طرح پوسته و رنگ فرم
معایب
- حداکثر تعداد فرم ایجادی 400 فرم
- حداکثر تعداد پرسش در هر فرم ۲۰۰ پرسش
- حداکثر تعداد پاسخ دریافتی هر فرم ۵ میلیون پاسخ
- عدم پشتیبانی کامل از زبان فارسی